go foto

PLAATJES SCHIETEN

edge


Stacks Image 1699
Heel veel gebouwen in een stad zijn ooit bedacht door een creatieve architect. Het is wat makkelijk om daar een foto van te maken en de schoonheid van de plaat op jouw conto te schrijven. Sommige architecten verbieden daarom de (commerciële) verkoop van afbeeldingen met hun noeste werk. Ik snap dat wel. Het wordt anders als de fotograaf er iets aan toevoegt. Dat 'iets' is natuurlijk discutabel.

Hierboven staat een plaatje van de parkeergarage aan de Marnixstraat. Ik heb me daar 'schuldig' gemaakt aan het betere jatwerk. Er zit niks 'extra's' van mij in die foto. Dat is -vind ik- anders bij de foto rechts. Werktitel: Twinkle in the Eye!
Het heeft me heel veel moeite gekost om de spiegeling van de zon met de stralenkrans goed vast te leggen. Meneer en mevrouw Delugan (de beide architecten) zullen daar misschien genuanceerder over denken, maar zolang ze geen advocatenkantoor inschakelen, houd ik vast aan mijn eigen idee.

Stacks Image 2010
Nog twee voorbeelden.

Bij een bezoek aan het Amsterdamse Filminstituut (dat prachtige gebouw hierboven) zag ik een mooie projectie. Op één van de wanden was een deur te zien met strand en zee op de achtergrond. De golven leken naar binnen te rollen. Ik was onder de indruk en heb er een foto van gemaakt. Leuk als herinnering, of als inspiratie voor een project in de toekomst, maar weer niks eigens van mij. De eer komt volledig toe aan de oorspronkelijke kunstenaar.

In hetzelfde gebouw liep ik door een lange, witte gang met voor me een trap met houten treden. Ook daar heb ik een plaatje van geschoten. Thuis heb ik het resultaat omgezet in zwart/wit, een beetje extra met de witbalans zitten klungelen en uiteindelijk heb ik de foto een kwartslag naar rechts gekanteld. Dat leidt tot een absurdistisch beeld van een gang met taps toelopende wanden en een groot gat in de grond. Dat heb ik bedacht en dat mag ik hier -zonder gewetenswroeging- publiceren.

edge

Je kunt het natuurlijk ook proberen met simpele doorkijkjes...
Stacks Image 1800
Stacks Image 1802

Spiegelingen werken ook altijd aardig... Had je de Amsterdamse Arena al wel eens op deze manier bekeken?
edge

Stacks Image 1770
Hoe-dan-ook: het blijft lastig om de goede afwegingen te maken. Het Amerikaanse fotostockbureau Shutterstock wil per se een zogeheten 'quitclaim' als er prominent mensen, kunst en/of architectuur op een foto staan. Ze zijn als de dood dat er op enig moment juridisch getouwtrek ontstaat. De vraag is of die angst terecht is als je een plaatje schiet van een product uit de fabriek van Boeing. Wat mij betreft mag de rechter hiervoor een middagje vrij nemen: de keuze voor de blauwtinten en de prachtige wolkenluchten maken deze foto uniek. Bovendien zou het dom zijn van Boeing om over deze plaat al te opvliegend te doen, want het ziet er uit als schitterend reclamemateriaal (ze kunnen me bellen).

Het is erg bijzonder dat één van de grootste patentaanvragers ter wereld, de firma Apple, een heel soepel beleid voert als het gaat om het nemen van foto's in hun winkels. Ik heb nog nooit gezien dat je de camera in je tas moet laten zitten. Maar ja, al die mensen die daar rondlopen kunnen alsnog de onderstaande foto verbieden. Ik haal 'm weg als iemand zich meldt...

edge