go foto

PLAATJES SCHIETEN

edge

Oude steden zijn compact gebouwd. Je hebt maar zelden de mogelijkheid om voldoende afstand te nemen van een gebouw om het helemaal op de foto te zetten. Natuurlijk wil je tijdens een dagje in de stad ook niet als een pakezel rondlopen met twintig kilo aan fotolenzen. Mijn advies: schroef een zoomlens op je toestel en laat al je andere dure spullen thuis. Alles tussen de 20 en de 80 millimeter is prima. Ik duw wel altijd nog een reservebatterij en een extra geheugenkaart in m'n rugzakje, just in case!

Stacks Image 1699
Zo'n groothoek zorgt natuurlijk voor 'wijkende lijnen'. Als je vanuit een gracht naar boven fotografeert, dan staan de muren plotseling erg scheef. In een enkel geval pakt dat aardig uit. Het kleine cafétje hier rechts staat van nature flink uit het lood en dat wordt door de brede hoek van de lens alleen maar versterkt.

In alle andere gevallen doe ik mijn best om niet de uiterste grens van de groothoek op te zoeken (alle plaatjes op deze pagina zijn met een 24-70mm geschoten). Ik zoom dus zoveel mogelijk in, niet veel, maar net genoeg om de grootste vertekening te verminderen. Heel soms trek ik in de nabewerking de randen van de foto wel eens een beetje recht. Dat is gebeurd met het beeld hier onder. Het overstekende deel van het kantoor aan de linkerkant dreigde in het water te gaan vallen. In zo'n geval vind ik een lichte correctie in Photoshop wel op z'n plaats.
edge

Je hebt vast al gemerkt dat ik van vierkante foto's houd. Waar die liefde vandaan komt, weet ik niet, maar ik moet echt moeite doen om andere uitsnedes ook interessant te vinden. Er is één uitzondering. In 2012 heeft Facebook een nieuw formaat voor de coverfoto's geïntroduceerd. Ik denk dat Mark Zuckerberg lang heeft nagedacht over de juiste verhoudingen, want je komt niet zomaar op 851 pixels breedte en 315 pixels in de hoogte. Het resultaat is fraai. Het voelt als een mooie balans. Vooral landschapsfoto's krijgen extra cachet als je cropt in deze maten. Ook stadsplaatjes worden er best bijzonder van. Hier zijn een paar voorbeelden.

edge
De noordkant van Amsterdam Centraal aan het IJ.

edge
De Hermitage aan de Amstel.

edge
Een overzicht met een kerktoren ingeklemd tussen bootmasten.

edge
Decoratiemateriaal om de verbouwing van Amsterdam CS een beetje te verbergen (mei 2013).


Stacks Image 1770
Denk nou niet dat je alleen met een zoomlens de stad in kunt gaan. Het is ook leuk om een 50mm op je camera te schroeven en lekker straatfoto's te gaan schieten, of details van gebouwen, of mensen. Alles kan, alles mag, maar bij een eerste rondtoer door een nieuwe stad neem ik dus altijd zo'n kleine zoomlens mee. Dat heeft nog een ander voordeel ook: je krijgt vrijwel alles scherp op de foto, zelfs als je onderwerpen op de voorgrond en ver weg enige aandacht wilt geven. Deze meneer stond te genieten van het IJ en ik wilde graag die versiering op het dak van Centraal Station op het plaatje.

Voor de geschiedschrijving: dat rood, wit, blauw en oranje is aangebracht bij de troonswissel van Beatrix en Willem Alexander op 30 april 2013.