go foto

DE OUWE WESTER

edge

De Amsterdamse Westerkerk heeft voor mij een magische klank gekregen nadat ik het dagboek van Anne Frank had gelezen.

'Vader, moeder en Margot kunnen nog steeds niet aan het geluid van de Westertorenklok wennen, die om het kwartier zegt hoe laat het is. Ik wel, ik vond het dadelijk fijn en vooral 's nachts is het zo iets vertrouwds.'
Fragment uit 'Het Achterhuis', 11 juli 1942

edge

Het Anne Frankhuis ligt op een steenworp afstand van de Westerkerk. Als je met de gele of de groene Canalbus reist, dan kun je hier uitstappen en bij beide panden met historische betekenis gaan kijken. Mocht je daarna zin hebben in wat meer vrolijkheid, loop dan even de brug over en je staat aan de rand van de Jordaan (stadswijk).

edge

De Westerkerk en de Westertoren hoorden vroeger bij elkaar. Ik bedoel echt lang geleden, vóór 1795 namelijk. In dat jaar besloten de Fransen dat er een scheiding moest zijn tussen kerk en staat. Het schip werd vanaf dat moment van de protestante kerk en de toren kwam in eigendom bij de gemeente Amsterdam. Dat is altijd zo gebleven. De ambtenaren bepalen dus of de vlag uit mag.

Als je het leuk vindt, dan kan ik ook nog vertellen wie de architect was en hoelang het heeft geduurd voordat het bouwwerk klaar was. Je kunt het natuurlijk ook even opzoeken op Wikipedia, maar dit is sneller. Daar gaat 'ie: de Westerkerk is tussen 1620 en 1631 in renaissancestijl gebouwd naar ontwerpen van bouwmeester Hendrick de Keyser (1565-1621). Hendrick (met CK) heeft de voltooiing zelf niet mee mogen maken. Ze hebben hem begraven in de Zuiderkerk die hij ook heeft ontworpen. De Westerkerk is onder leiding van zoonlief Pieter de Keyser (1595-1676) afgemaakt en op 8 juni 1631 in gebruik genomen. Weet je dat ook weer.

Stacks Image 1705
De 'Ouwe Wester' is 85 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Amsterdam. Het kroontje bovenop stamt uit 1638. Je ziet diezelfde kroon ook terug in het stadswapen.

Tot 2006 was de keizerskroon goudgeel van kleur, maar tijdens de restauratie van de Westertoren werd de toren voorzien van een historisch verantwoord kleurschema. Meest opmerkelijk daaraan is de felblauwe kleur van de kroon. Het steekt in ieder geval lekker af bij de groene bomen langs de gracht.


Je kunt nog veel meer tips vinden op deze site, bijvoorbeeld over croppen en zoomen!