go foto

AMSTERDAM

edge

Als je een stad wilt leren kennen, dan moet je eerst een globale indruk krijgen. Je moet er wat omheen draaien, zoals een reu om een teefje. Bij Amsterdam kan dat op een heel efficiënte manier. Stap uit bij Centraal Station, loop naar buiten en koop een dagkaart bij 'Canal Bus'. Je hebt dan voor € 20,00 de hele dag de tijd om op een rondvaartboot te zitten en de stad vanaf het water te bekijken.
Als je niet van het Openbaar Vervoer houdt, dan parkeer je de auto achter Filminstituut Eye (navigatie: Tolhuisweg 5). Het kost je een Euro per half uur, maar dan heb je meestal plek en je kunt in twee minuten naar één van de mooiste gebouwen van Nederland lopen.

edge

Eye heeft een schitterend buitenterras dat uitkijkt over het IJ, maar beter nog is het café. Mijn tip: neem voordat je op de boot gaat zitten eerst een espresso en een brownie. Vooral dat chocoladecakeje is onwaarschijnlijk lekker. Mocht je toevallig de kaarten voor de rondvaart online hebben besteld bij canal.nl (2 Euro voordeel), dan kun je ook naast het filmmuseum op de boot stappen (blauwe lijn). Zo niet, dan neem je de gratis pont van Amsterdam-Noord naar het Centraal Station en dan doe je wat hierboven staat.
NB.: Bij een bezoek aan het terras van Eye in juni 2014 bleek de brownie van de kaart te zijn verdwenen. Blijf er vooral om vragen onder het motto 'bring the brownie back'.

Stacks Image 1713
Stacks Image 1715

Net buiten Centraal Station is de ligplaats van de rondvaartboten. Daar koop je ook de kaartjes. Je kiest in eerste instantie voor de rode, de blauwe, of de groene waterlijn. Overstappen mag zo vaak je wilt. Bij de Stopera is een halte waar je ook nog de oranjeboot kunt nemen. Je merkt het al: een echt rustig dagje wordt het niet met al die keuzemomenten...

edge
[Klik voor een PDF-bestand op de kaart]

edge

Je kunt nog veel meer tips vinden op deze site, bijvoorbeeld over stinkende grachten en gouden eeuwen!