go foto

346-2015

Gebeten hond


edge
Zaterdag 12 december 2015
Man Bijt Hond is van de televisie verdwenen, zowel in Nederland als in Vlaanderen. We hebben er zestien jaar van kunnen genieten. Een kleine club enthousiastelingen gaat nu proberen om de Nederlandse Hond via internet in leven te houden.

In Nederland werd het programma van 1999 tot eind augustus 2015 uitgezonden door de NCRV. In de maand september van 2015 zijn de laatste paar uitzendingen verzorgd door het nieuwe fusiebedrijf KRO-NCRV. In oktober 2015 is Man Bijt Hond stopgezet.

Voor de mensen die onder een steen hebben geleefd en voor de jonge generatie YouTube-kijkers: Man Bijt Hond (MBH) was een gevarieerd tv-magazine en richtte zich vooral op triviale, alledaagse nieuwtjes met 'gewone', onbekende mensen.

De redactie van MBH won in 2011 de prijs voor 'Het meest beeldbepalende programma van zestig jaar televisie'.

In de parkeergarage van KRO-NCRV kun je nu nog steeds tastbare herinneringen vinden, maar de kliko dreigt. Volgens mij luidt de strategie van het fusiemanagement dat je een nieuwe toekomst niet moet belasten met de kracht van het verleden. Ik hoop daarom dat een paar verstandige mensen -met gevoel voor bedrijfshistorie- de restanten keurig zullen afleveren bij het Instituut voor Beeld en Geluid.
Comments

296-2013

edge
Woensdag de 23ste: Het Holocaust-Mahnmal is een absolute must als je Berlijn bezoekt. 2.711 Stenen blokken in variërende hoogten zijn een keiharde herinnering aan de gruweldaden uit de oorlog. Het is een speelplaats voor kinderen en een peinspunt voor anderen. In ieder geval een prachtig en indrukwekkend kunstwerk van de Amerikaan Peter Eisenman.

edge
Berlijn is een grote stad. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen kilometers uit elkaar. Je kunt er de zolen dus behoorlijk uit je schoenen lopen. Er zijn van die dubbeldeksbussen die je rondrijden, maar leuker is een tocht over de Spree. Check vooraf goed of je wilt blijven zitten, of op-en-af wilt stappen. Mijn moeie voeten hadden veel profijt van een plekje op het bovendek en een koud biertje op tafel.

edge
Comments

295-2013

edge
Dinsdag 22 oktober: Berlijn blijft boeien! Ergens in het midden van de jaren tachtig en in 1990 was ik er al eens: net vóór en net ná de val van De Muur. Het waren bezoekjes waarbij respectievelijk spanning en opluchting voelbaar waren in de stad. Vandaag heerst er vooral een ontspannen sfeer. Er is weliswaar veel in beweging, maar alles ogenschijnlijk zonder stress. Fietsers wachten voor een rood stoplicht en op de terrassen worden lichtvoetige grapjes gemaakt. Het kan natuurlijk te maken hebben met het fantastische herfstweer, maar het komt me meer voor als een permanente levenshouding van de metropool en z'n inwoners.

Het is een uur of zes rijden van Amersfoort naar Berlijn. Ik reed zonder stagnatie door naar een parkeerhaven naast de Alexanderplatz, hartje centrum. Het stallen van je auto kost op dat soort plekken één (1 !!) Euro per uur. Zonder overkapping is het meestal gratis. Gisteren stond ik een nog ochtendje in Utrecht en daar printte de meter een kassabon van bijna vierentwintig (24 !!) piek. Ook dan blijkt het onuitgesproken motto van Berlijn: 'No hurry man, no hurry'.

edge

Op de foto's: Het 'Rotes Rathaus' in herfstkleuren en een klein stukje van de 'Fernsehturm'.
Comments