go foto

235-2015

Moeder's mooisten


edge
Zondag 23 augustus 2015
Mijn moeder houdt ook van fotografie. Ze verzamelt naar hartenlust haar familiehistorie.

Vanmiddag was ik even op bezoek. We kregen het over vroeger en plotseling lag er een schoenendoos vol foto's uit de jaren '30 -omgekeerd- op tafel.

Ik ben inmiddels beroepsgedeformeerd. Voor mij speelt niet primair de emotie, maar de techniek een rol als ik naar deze plaatjes kijk. Het vakmanschap van de fotograaf die dit kinderportret heeft gemaakt, moet meesterlijk zijn geweest. Het bliksempoeder is exact op het goede moment ontbrand en dompelbaden met chemicaliën heeft 'ie perfect ingezet.

Soms ben ik zo blij met de nieuwe tijd. Je klikt een keer of dertig met je digitale toestel en er zit altijd wel iets bruikbaars tussen. Hij, die meester van vroeger, heeft waarschijnlijk maar één keer op de ontspanner gedrukt en bijna honderd jaar later ben ik nog steeds onder de indruk…
Comments

300-2014

edge
Dag 300 van 2014: Vanavond zat ik als enige man aan tafel met vier deksels leuke vrouwen. Er stond een bordje 'gereserveerd' op tafel, maar zo gedroegen ze zich niet...
Comments

135-2014

edge
Zaterdag 17 mei: Al sinds de Academie voor Journalistiek wil ik portretten maken van gepassioneerde mensen. De afgelopen week heb ik die jongensdroom in vervulling zien gaan.

Het is een interview geworden, aangevuld met een uitgebreide fotoreportage. Het onderwerp: een autoliefhebber die contact heeft met zijn 35 jarige Volvo. Het gesprek staat al op papier en de foto's hebben we vandaag gemaakt. Het was een stralende dag in meerdere opzichten...
Comments

133-2014

edge
Donderdag 15 mei 2014: Vandaag is een dag met een nostalgisch randje. Daarom een oud plaatje van Radio Kootwijk.

Het zendstation was ooit de schakel met overzeese gebiedsdelen, nu is het een conferentiecentrum. Alles ontwikkelt zich. Dat geldt ook voor de Radio. Vanaf volgende week komen er spotjes die ons gaan verleiden om naar DAB+ te luisteren. De FM-band gaat over een tijdje namelijk verdwijnen. De deskundigen zeggen dat het nodig is om het medium toekomstbestendig te houden. Ik zal dat niet ontkennen.

Vandaag trof ik ook een persbericht op de site van de NCRV. De boodschap is vrij duidelijk: vertrouwde titels als Knooppunt Kranenbarg en Cappuccino gaan verdwijnen. Het zijn de sterkste radiomerken van het bedrijf. Er komen nieuwe titels voor in de plaats die de fusieorganisatie KRO-NCRV op moeten stoten in de vaart der volkeren. Het is een langzame fade-out van een bedrijf waar ik lang met veel plezier heb gewerkt.

Het is spijtig dat een leuke club verdampt. Zo'n conclusie doet wel een beetje pijn. Dat ga ik niet ontkennen.
Comments

120-2014

edge
Vrijdag 2 mei: De afgelopen dagen heb ik veel gefotografeerd. Als je later de geschoten plaatjes op de computer bekijkt, wil het resultaat nog wel eens tegenvallen. Het grote scherm is onverbiddelijk.
In een enkel geval maakt een beetje onscherpte, of een onhandige compositie me niks uit. Ik vind het beeld dan mooi, ondanks kleine gebreken. Dat geldt ook voor deze foto. Het liefst had ik de twee pluisjes iets scherper gehad en de achtergrond nog waziger. Maar dat kan niet meer, want de pluisjes hebben inmiddels hun weg vervolgd. Toch is het mooi: de massieve, zware pot met de grove structuur tegenover de elegante lichtheid van de zaadjes.
Comments

058-2014

edge
Donderdag de 27ste: 't Zal vast komen door de verjaardag van Sander. Hij is nu 24.
Vandaag stemde nostalgisch. Niet verdrietig, gewoon wat weemoed. Plotseling zag ik het laantje achter het huis in een ander licht.

Zal zoonlief ooit zingen als Sonneveld?

en (achter) langs het tuinpad van mijn vader,
zag ik de hoge bomen staan.
Ik was een kind en wist niet beter,
dan dat het nooit voorbij zou gaan.
Comments

119-2013

edge
Maandag 29 april 2013: De afgelopen dagen is er hard gewerkt om ons 'landgoed' zomerklaar te maken. Het tuinpad ligt er weer kek bij. Nu moet er nog een handige timmerman aan de slag met de schuurdeur en het gras moet gaan groeien, maar verder begint het er echt op te lijken. Kussens in de stoelen en genieten maar…
Oh ja, Beatrix heeft zojuist een prachtige, laatste toespraak tot het volk gehouden en de Dam is helemaal klaar voor de troonswissel van morgen. De NOS heeft alle camera's uit de kast getrokken en gaat er morgen vol tegenaan. 't Begint om tien uur 's ochtends en rond middernacht kun je de TV met goed fatsoen uitzetten. Geen idee nog wat ik ga doen. 't Wordt mooi weer, dat wel.
Comments

023-2012

Wim is ruim in de tachtig en houdt zielsveel van motoren. Zijn huis ligt vol met onderdelen. Zelfs in de woonkamer staat er één: een Opel uit 1928. Rijden doet Wim niet meer. Hij vindt het te gevaarlijk worden. Autorijden gaat daarentegen nog prima. Z'n zelfgebouwde camper (VW-busje) wordt veel gebruikt.

Wim Huis in t Veld 2Wim Huis in t Veld 4

De donkere opslagruimtes waren een heuse uitdaging voor het fototoestel. Ik wilde natuurlijk zoveel mogelijk scherptediepte en zo min mogelijk ruis. Het statief lag thuis, maar een paar dakspanten en kastplanken boden uitkomst. Dat gaat weliswaar ten kosten van de compositie, maar een beetje croppen mag af-en-toe best wel, vind ik.

Wim Huis in t Veld 5Wim Huis in t Veld 6Wim Huis in t Veld 7

Oh ja, aan het eind van de rondleiding werd voorzichtig een plastic zeil aan de kant geschoven en daar stonden ze dan, de beauty's…

Wim Huis in t Veld 12

Comments