go foto

090-2015

Gezichtsbedrog


edge
Dag 90 van 2015
Het stormt en niet een beetje.

Vanochtend was ik even in de stad. Bij thuiskomst stond er een brandweerwagen op de stoep. Dat is niet wat je aan wilt treffen na een leuke vergadering. Gelukkig waren de mannen slechts preventief uitgerukt. De boom -iets verderop- had z'n verzet tegen de wind opgegeven en hing in een hoek van 45 graden over het hobbyschuurtje van de buurman.

Die leuke vergadering werd gehouden op de vierde etage van een stadskantoor. Op het dak maakte ik de bovenstaande foto. Het is toch net of de kerk op gelijke hoogte zweeft. Vreemd!
Comments

083-2015

Reaching out...


edge
Dinsdag 24 maart 2015
Vanavond had ik een reünie met mijn allerliefste (ex-)collega's. Dat doen we wel vaker.

Plaats van samenkomst: een Hilversum's restaurant. Het gezelschap was uitmuntend en de Bordeaux voortreffelijk! Ik was met de trein en kon dus drinken.

Ietwat licht in het hoofd liep ik 's avonds over het perron. Het was er donker en stil.

Op één van de steunpilaren van de stationsoverkapping stond de afdruk van een hand.
Al-met-al voldoende inspiratie voor de dagfoto....
Comments

167-2014

edge
Woensdag 18 juni 2014: De vader van een goede vriend werd vandaag begraven. 'Papa' gleed op 91-jarige leeftijd zachtjes naar de hemel.

Het was geen rouwdienst. De familie vierde het leven. Een dienst zonder somberheid. Nee, juist een feestelijk eerbetoon aan de man die veel voor ze heeft betekend.

Mijn dagfoto is daarom misschien wel een beetje te 'zwart', maar hij geeft wel de verbondenheid weer met alles wat achter ons ligt. We bestaan bij de gratie van het verleden. Je hoeft niet steeds om te kijken, als je maar beseft dat je deel bent van een groter geheel. Zoiets...
Comments

029-2014

edge
Woensdag de 29ste: 't Is zeker al weer een maand geleden dat ik in het theater was. Een goede reden om vanavond eens te gaan kijken bij collega-fotograaf Nico Brons in Theater De Lieve Vrouw. Hartje Amersfoort is dat.
Nico heeft zich gespecialiseerd in iPhonekunst. Daar is een heuse Engelstalige naam voor: iPhoneography. Vriendelijke Nico was één van de eersten die zich met deze tak van sport ging bezighouden. Dat opende deuren van musea in Los Angeles, Montreal en Amersfoort. Mooi rijtje. Ik richt me vooralsnog op de laatste plaats. Of is dat te weinig ambitieus, de laatste plaats?
Naast musea doet Nico nu dus ook een theater. 't Was eenmalig en -gezien de hoeveelheid publiek- zal het daar wel bij blijven. Voormalig Stadsdichter Arjen van der Linden droeg poëzie voor en drumde enthousiast mee met zijn band 'De Koffers'. Het voelde een beetje jaren '70. De synthesizer had een hoofdrol en was net iets te veel aanwezig, waardoor de -ongetwijfeld diepe- teksten van Arjen vervlogen in de ruimte als hasjrook in de visnetten aan het plafond. Desalniettemin was het een bijzondere avond met een onverwachte ontmoeting en prettige gesprekken. Volgende maand ga ik weer naar de Lieve Vrouw.
Comments

001-2014

edge
01-01-2014: Precies een jaar geleden vroeg ik me af of het belachelijk is om iedere dag een foto online te zetten en er een verhaaltje bij te schrijven. Het is een boel werk en wie vindt het eigenlijk interessant? Nu, 365 dagen later, ben ik blij dat ik heb doorgezet. Steeds meer mensen bezoeken dagelijks de site (dat streelt de eer), maar het levert ook een mooi persoonlijk tijdsbeeld op. Vandaag heb ik de moeite genomen om snel door 2013 te scrollen. Het is een bijzonder jaar geweest....
Een paar thema's komen telkens terug, terwijl dat vooraf geen bewuste keuze is geweest. Rosa Helena drong zich een aantal keer aan me op. Ze was m'n redding en geluk op dagen dat er geen tijd was om een 'echte' dagfoto te maken. Ik kon dan in de achtertuin nog snel een portretje van haar schieten. Dat gold ook voor die ene appel aan ons boompje.

edge
Verder valt op hoe waanzinnig vaak ik in 2013 op vakantie ben geweest. Het is op het gênante af. Ik telde: Sicilië, Berlijn, Castricum, Frankrijk, Volterra en Parijs. Ik bewaar prachtige herinneringen aan alle landen en plaatsen, maar Volterra en Berlijn spanden echt de kroon. Italie was mooi omdat de kinderen weer eens mee gingen. Berlijn vanwege het belaste, maar toch moderne en open karakter van de stad.

edgeedge
Bloeiende bloemen en een handvol vakanties: het lijkt allemaal rozengeur en maneschijn. Dat beeld is niet helemaal juist. Ik heb ook best hard gewerkt. Vooral in de laatste maanden van het jaar kwamen er veel nieuwe opdrachtgevers op mijn pad. Ik heb honderden foto's gemaakt , variërend van medewerkers bij Natuur & Milieu, via mengmachines voor medicijnen tot optredens van Stef Bos.

edgeedgeedge
Mijn 'voice' bleek nog niet 'over', want plotseling zat ik weer in verschillende studio's teksten in te lezen.

edge
En begin 2013 mocht ik de jonge kunstenares Lora Harreveld portretteren.

edge
Als je voor het eerst deze 'Babbels' leest, zul je denken dat het een probleemloos jaar was. Ik mag zeker niet klagen, maar minder leuk was mijn vertrek bij het prachtige bedrijf waar ik ruim dertig jaar heb gewerkt. De Fusie kreeg me te pakken. Ik was wel toe aan iets anders dus heel groot was de ramp nou ook weer niet, maar al die leuke collega's ga ik hartgrondig missen. Kijk ze nou eens lief naar me zwaaien op de afscheidsreceptie...

edge
En nu is een nieuw jaar begonnen met een blanco agenda. De blik moet vooruit. Ik blijf wel m'n dagfoto's maken. Ze zijn m'n therapeut en m'n geheugen. Bovendien heb ik er vooralsnog tijd zat voor.

Laat ik deze Top 10 afsluiten met een metafoor: zie de kronkelende weg met al die pieken en dalen, maar ontdek ook de zon aan de einder. Ik vind het een prachtig uitzicht!
Leuk dat je dit leest! Ik wens je voor 2014: 'Mooi licht'!

edge
Comments

211-2013

edge
Dinsdag 30 juli 2013: Soms vallen vormen me op. De drie van vandaag komen uit het bedrijfspand. 't Zijn van die alledaagse dingen die toevallig mooi worden door de hoek van kijken, of door een zonnestraal die er mee speelt. 't Is allemaal werk van de iPhone.

edgeedge
Comments

039-2013

LIJNENSPEL

edge
Het is een spel
dat niet te winnen is.
Regels zijn er niet,
enkel schoonheid zonder ergernis.

Je speelt het met je oog
en met je hart.
Soms is het transparant,
soms ook zeer verward.
Comments

038-2013

edge
7 februari alweer: De dagen lengen. 's Ochtends om 8 uur is het al redelijk licht en om zes uur 's avonds nog net niet donker. Fijn! Het was vandaag wel spiegelglad. Het Journaal meldde slippertjes en botbreuken. En ondertussen vervolg ik mijn lijnenspelqueeste.
Comments

037-2013

edge
6 februari: Geen idee of jij nog wel eens verbaasd bent over jezelf? Ik wel. Bijna dagelijks zelfs. De nieuwe iPhone helpt me daar enorm bij. Ik was altijd zo'n fotograaf van strakke plaatjes met een duidelijk onderwerp en een perfecte technische afwerking. Dat is de laatste tijd wel anders. Lijnenspel is m'n nieuwe passie. Diepte moet er in de plaatjes zitten. En zichtbare korrels. Het liefst voorkom ik ook dat het meteen duidelijk is wat er op de foto staat. En de technische kwaliteit is naadje, want veel moet je niet verwachten van zo'n telefoon met piepkleine lens en dito sensor. Maar leuk is het wel. Ja toch?!
Comments

030-2013

edge
Woensdag 30 januari: Op het expeditieterrein van ons bedrijf staat een grote opslagloods. De ingang is een extreem grote metalen plaat die openklapt als een garagedeur. Om het ding weer dicht te krijgen, trek je aan een lang touw. Op een regenachtige dag als vandaag ziet dat er allemaal wat treurig, eenzaam en luguber uit. Je gaat bijna denken dat zo'n koord er om een heel andere reden hangt….
Comments

009-2013

9 januari 2013: Zal ik 'es een geheimpje verklappen…? OK dan!
In de fotografenwereld wordt serieuzer naar je werk gekeken als je 'een studie maakt', of een 'serie van 3' aflevert (een serie van 5 is nog beter). Dan worden de ogen tot spleetjes geknepen, de blik wordt intellectueler, het hoofd gaat schuin en neigt wat voor- en achterwaarts. Echte Kunst krijgt aandacht! De truc is dat je een paar plaatjes maakt over hetzelfde onderwerp, of thema. De kijker moet dan verzinnen welk verhaal de fotograaf vertelt. Dat is vaak lang niet eenvoudig. Soms helpt een titel, maar vaak wordt het daardoor alleen maar mistiger.
Vandaag heb ik ook een serie van 3 geschoten. Om het niet al te ingewikkeld te maken, geef ik meteen m'n diepere beweegredenen prijs. Ik stond in zo'n tochtig rookhok, er was niemand in de buurt en ik was me aan het vervelen. Dan pak je de iPhone en als er niemand gebeld hoeft te worden, dan open je de camera-app. Zo is 't gekomen. De titel luidt: "streepjescode".
edgeedgeedge
Comments

008-2013

edge
De achtste dag: De laatste weken loop ik de deur plat bij onze bovenburen. Ik doel dan op mijn werk, want privé zijn er geen mensen die op ons plafond wonen. Enfin: de KRO-collega's hebben een prachtig Mariabeeld op de gang staan. Ik denk tenminste dat het Maria is, al heeft ze geen kind in haar armen. Pal naast het kunstwerk hangt zo'n rode, plastic lamp aan de muur. Daarop staat niet: 'Stilte Maria', maar 'Stilte Opname'. De katholieke vrienden gaan echt heel pragmatisch met hun geloofssymbolen om….
Comments

003-2013

edge
3 januari: In het moerasje, iets verderop, staan nog maar een paar pluimen te pronken. De rest is waarschijnlijk beland in vazen van buurtbewoners. Iedere keer als ik er langs loop, valt me de eenzaamheid van die lange stelen op. Sinds kort heb ik een nieuwe foto-app op de iPhone. Da's echt een heel goed ding. Er zitten tientallen filters op die de tragiek van het bestaan mooi kunnen verbeelden. Het softwarepakketje heet Camera Awesome en is gratis. Je kunt aanvullende filters tegen een zacht prijsje bijkopen. Check it out!
Comments

002-2013

edge
2 januari 2013: Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Zomaar een foto met de iPhone.
Comments

364-2012

edge
Oudejaarsdag 2012: Dit wordt het officiële einde van 'Project365'. Begin 2012 ben ik gestart met het maken van 'dagfoto's', iedere dag een plaatje. Dat is nog een beste klus geworden. Er zijn dagen geweest zonder inspiratie, dagen met te weinig licht, dagen met slechte foto's en dagen waarbij ik het fotograferen bijna vergat. In de projectmap zitten 1.183 plaatjes. Daarvan zijn er 364 in dit blog terecht gekomen. Vreemd genoeg ontbreken er twee dagen in mijn telling, want 2012 heeft eigenlijk 366 dagen. Misschien, heel misschien, ga ik nog eens uitzoeken waar het steekje is gevallen.

Vanochtend heb ik tien foto's geselecteerd die het verhaal van het afgelopen jaar redelijk vertellen. Sommige daarvan vind ik goed gelukt, zoals de avondzon hier boven. Vuurwerk van de natuur op de laatste dag van het jaar. Hoe mooi is dat?!
Sommige platen vertegenwoordigen verdriet. Dit jaar overleed Wim. Een paar maanden voor die tijd maakte ik een foto die hem kenmerkt en zijn liefde voor motoren laat zien.

edge
Dan zijn er natuurlijk ook foto's van vrolijke momenten. 2012 is het jaar geworden van verschillende exposities bij KoK wooncenter in Hoogland. De lijstenmaker heeft goed aan me verdiend.

edge
Tussen geluk en verdriet, hoge bergen en diepe dalen, verdwaalde ik tijdens een bezoek aan de Alpe d'HuZes. Al die stoere mensen die keihard knokken voor hun eigen gezondheid, het herstel van vrienden, of als herinnering aan dierbaren, hebben diepe indruk gemaakt.

edge
De vakanties horen ook thuis in dit rijtje. Dat zijn de momenten dat het maken van een dagfoto echt een peuleschilletje (inderdaad zonder verbindings 'n') is.
Madeira viel een beetje tegen. De zon scheen er minder uitbundig dan gedacht. De wandelingen langs het irrigatiesysteem waren daarentegen prachtig.

edge
En Toscane was droog en warm. Ik houd daar van. In geval van emigratie komt Italië vlak na California

edge
Op de dagen dat de dagfoto er echt uitgeperst moest worden, bleek de achtertuin een uitkomst. Daar hing Onze Appel; altijd goed voor een last-minute shot.

edge
Ook dit jaar ben ik keurig iedere dinsdagavond naar de Fotokring geweest. Het is ontzettend leerzaam en gezellig om met andere foto-enthousiastelingen een avondje plaatjes te kijken. We hebben erg aardige projecten gedaan, zoals een fotoshoot met model Ellen.

edge
In maart 2012 ging de eerste Applestore van Nederland open. Het is een prachtige winkel geworden in het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam. Daar kon je ook de nieuwe iPhone 5 kopen. Voor mijn 365-dagenproject bleek die telefoon een uitstekend hulpje: er zit namelijk een acceptabele camera op. De kwaliteit van de plaatjes haalt bij lange na niet de kwaliteit van een spiegelreflex, maar daar staat tegenover dat je het toestel altijd bij de hand hebt. De iPhone heeft me gedwongen om anders te gaan fotograferen. Als ik de resultaten terug zie, dan heb ik veel meer gelet op details en op de compositie. Vreemd om te merken dat techniek bepalend is voor creativiteit.

edge
En aan het eind van deze Top 10 nog een eerbetoon aan al die leuke mensen van 2012. We werkten hard, aten samen, dronken wat, lachten veel, spraken over serieuze zaken en bereisden de wereld. Dankjewel!

edge
En dan de hamvraag: "Gerard, ga je in 2013 opnieuw iedere dag een foto maken?" Die vraag stel ik niet aan jou, de lezer van dit blog, maar aan mezelf. Het antwoord weet ik nog niet. De verplichtingen en noodzakelijke discipline zijn me enorm tegengevallen. Tegelijkertijd is het prachtig om een jaar in beelden te vangen en opnieuw te beleven op een dag als deze. Misschien worden het volgend jaar weken in plaats van dagen. Vanavond rond een uur of twaalf zal ik de vraag nog eens stellen. Ik hoop dat de alcohol dan niet te veel invloed gaat hebben op het realisme.
But what the heck… zo erg was het ook weer niet.
Proost! Op een prachtig 2013 met schitterend licht.

edge
Comments

353-2012

edge
20-12-2012, nog 11 dagen: Jongens, jongens, wat is het druk op de zaak. Ik ren van de ene vergadering naar de andere en kom aan fotograferen nauwelijks toe. Vandaag, op de valreep bij het verlaten van het pand, zag ik zo'n grote stellage waar spotlights aan komen te hangen. Dat bood nog wat perspectief, wat diepte. Bij de afwerking ontdekte ik pas dat de lichtere tunnel aan de linkerkant, verder door lijkt te lopen dan de grote rechthoeken op de achtergrond. In werkelijkheid is dat niet zo. Een beetje gezichtsbedrog dus, simpele nepperij. Da's dan wel weer leuk na al dat serieuze gedoe over fusies en zo…
Comments

352-2012

edge
Dag 352, nog 12 te gaan: Vandaag was geen topdag voor de fotografie, althans niet voor mijn fotografie. De energie gaat vooral zitten in fusiegesprekken en bezuinigingstrajecten. Af-en-toe een stevige aanvaring met deze en gene en bij iedereen een zichtbare eindejaarsmoeheid. Kortom: het kan beter! De symboliek in de foto zal dan wel worden: veel donkere delen en een behoorlijke portie zelfreflectie...
Comments

351-2012

edge
18 december 2012, nog 13 dagen te gaan…: Ook in het gebouw waar ik werk, nadert het jaar zijn einde. We vieren Kerst, bijvoorbeeld. Eén van de bedrijven in het pand doet dat zeer uitbundig met een feestelijke inrichting. Wat te denken van doorzichtige stoeltjes, rijen met witte lampjes en een eigen koor dat prachtige liederen zingt…
Comments

350-2012

edge
17 december 2012, nog 14 dagen te gaan: Vandaag zijn de kerstpakketten uitgedeeld. 't Was heel gezellig met vrolijke mensen, plus warme chocolademelk en slagroom. Het Grote Cadeau was een lampje van de firma Fat Boy (van die zitzakken, weet je wel). Het was een feest van licht in het bedrijf, een prachtige opmaat naar Kerst.
Comments

340-2012

edge
Vrijdag 7 december: De laatste tijd fotografeer ik vrijwel uitsluitend met de iPhone(5). Dat gaat heel goed als er voldoende licht is. Maar onfeilbaar is de camerafoon zeker niet. Bij weinig licht heb je al gauw onscherpe foto's (beweging) en de ruis neemt enorme vormen aan. Als ik de foto van gisteren nog eens goed bekijk, zie ik ook iets vreemds. Er was voldoende licht en het plaatje lijkt lekker scherp. Toch is er iets geks met het middelste raam op de bovenverdieping en de regenpijp is ook een beetje van slag. Allemaal het resultaat van een verkeerd uitgepakte panoramaprent. Kortom: die iPhone is leuk, maar dit weekeinde ga ik de spiegelreflex weer eens uit de koffer halen. Zeker nu het weer zo prachtig is.
Comments

331-2012

edge
Woensdag 28 november 2012: Fotografie gaat over licht, toch?
Comments

322-2012

edge
Maandag de 19e: Die iPhone zet me aan tot de meest vreemdsoortige plaatjes. Dit herfstblaadje zat geklemd tussen een metalen staander en een glasplaat. Er is niets aan bewerkt (behalve een vierkante crop).
Comments

321-2012

edge
Zondag de 18e november: Die gekke iPhone 5 herbergt prachtige fotofuncties. Ik ben erg blij met de HDR-mogelijkheid. Daar zal ik binnenkort nog wel eens op terugkomen, maar de panoramafunctie is nog veel 'cooler'. Zonder sputterende processor maakt de telefoon een schitterend panorama. Geen idee hoeveel foto's aan elkaar worden gelast. In ieder geval is het eindresultaat zeer bevredigend. Het bovenstaande plaatje maakte ik in vijf seconden. Het beeld is bijna 180 graden, gewoon uit de hand gemaakt van links naar rechts.
Comments

311-2012

edge
Dag 311: Die iPhonecamera is nog veel leuker dan ik dacht. Vanmiddag liep ik langs ons archief. Het TL-licht gaf enorm uitgebeten plekken op de glaswand en de vloerbedekking aan de rechterkant. De ingebouwde HDR-functie in de telefoon loste het probleem doeltreffend op. De kwaliteit van de beelden blijft weliswaar behelpen als je een spiegelreflex als norm neemt, maar ik ben diep onder de indruk van de mogelijkheden van deze simpele camera.
Comments

310-2012

edge
Woensdag 7 november: Gisteravond lag ik in bed nog een boekje door te bladeren over iPhonefotografie. Ik belandde bij een paar pagina's vol plaatjes van ene Bob Sprankle. Deze Amerikaan uit Maine schijnt ergens in 2008 een heftige discussie los te hebben gemaakt over de combinatie tussen iPhonefoto's en het bewerken daarvan in Photoshop. Puristen vinden dat je wel apps mag gebruiken, maar dat zo'n duur softwarepakket uit den boze is. Ik vond de plaatjes van Bob inspirerend en heb vandaag maar eens wat plagiaat gepleegd. Mijn focuspunt was een stapel isolatiemateriaal. Superleuk om te doen.
Comments

309-2012

edge
Dinsdag de 6de: Deze week blijf ik nog even experimenteren met de nieuwe camerafoon. Eén ding heb ik al in de gaten: het gaat niet meer om de technisch mooie foto's, maar om het moment en de compositie. Vandaar vandaag dit plaatje met als titel "draadje los"…..
Comments